Isnin, 9 Januari 2012

BISIK-BISIK GELORA,BUAT YANG TERSAYANGSUAMI YANG KU BENCI,USAI AKU TERIMA NIKAHNYA


Harga:RM 25.90
ISBN: 976-967-0184-48-7
Bil m/s: 608
Penerbit: Buku Prima
Tahun 2011
Sinopsis belakang buku
Banin Arumi atau Umi adalah gadis nakal dan lincah. Bapanya, Tuan Akalil menghantar dia ke kampung agar anaknya itu akan berubah tingkah laku kerana kampung mentuanya jauh daripada kota.
Di kampung, Arumi telah bertemu dengan Jad Izzuddin, seorang pemuda yang alim di hadapan keluarga namun am...at nakal di belakang mereka. Suatu hari tanpa diduga, Arumi dan Jad telah bertemu. Pertemuan itu telah menyatukan mereka ke alam perkahwinan.
Namun di hari pernikahan mereka, Arumi mendapat berita yang kedua-dua ibu bapanya menemui ajal dalam satu kemalangan jalan raya. Arumi mula benci pada Jad yang dianggapnya punca semua malapetaka ini berlaku.
Takdir ALLAH, pada hari yang sama, suami yang baru dinikahi ditangkap oleh pihak berkuasa dan disumbat ke dalam penjara. Apakah yang terjadi pada Arumi? Bagaimana pula dengan Jad?

NOVEMBER 24, 2011


Maya Rasyidah - Buat Yang Tersayang


Tajuk : Buat Yang Tersayang
Penulis : Maya Rasyidah
Penerbit: Alaf21
Tahun: 2011
Bil m/s: 496
ISBN: 978-983-124-737-2

Sinopsis Belakang Buku:

Sekiranya mahu melanjutkan pelajaran dalam bidang kedoktoran, Syira wajib berkahwin dengan calon suami yang dipilih ayahnya. Dia terpaksa akur dengan syarat itu demi cita-citanya yang satu.

Belumpun diijabkabulkan, dia bagaikan sudah ditalak. Airy yang tidak mahu bertemu dengannya sehingga sah menjadi suami isteri, terang-terangan memberitahu sudah ada kekasih yang mengisi jiwanya. Dalam pada diri redha, hati Syira terluka. Dia turutkan jua permintaan Airy untuk berlakon sebagai pasangan yang bahagia. 

Perwatakan Syira yang bijak dalam segala hal sedikit demi sedikit menawan hati Airy tanpa disedarinya. Syira sangat sempurna sebagai wanita dan isteri. Kerana ego, tergamak dia menghancurluluhkan perasaan Syira. Bersama cinta yang sudah bertunas untuk si suami, Syira tekad membawa diri. Apabila tiba masanya, dia kembali. Namun, mengapa Airy terlalu baik padanya? Mungkin Airy mahu memadukannya. Mungkin juga mahu menceraikannya! Walau apa jua yang terjadi, dipujuk hati agar tabah menghadapi.Eman Sufi - Suami Yang Ku BenciTajuk : Suami Yang Ku benci
Penulis: Eman Sufi
Penerbit: Karya Seni
Harga: RM20.00 

"Seseorang itu dicintai bukan kerana kesempurnaannya tapi dia kelihatan sempurna kerana dia dicintai..."

Perkahwinan antara dia dan Uwais Ukasyah bagaikan duri yang mencucuk tangkai hatinya.Dia bencikan lelaki itu kerana baginya seorang penjual burger tidak layak untuk memilikinya sebagai seorang isteri. Kalaulah bekas tunangnya Tengku Muiz tidak menconteng arang pada maruah keluarganya. Pasti perkahwinan ini tidak akan terjadi. Ditelan juga rasa pahitnya pernikahan itu

Hannah Maryam, Nama secantik wajahnya. Namun sayangnya..cantik itu hanya pada wajah bukan pada hati!. Kebencian isterinya itu hanya disanggah dengan kesabaran. Dia sedar dia bukan putera raja mahupun jutawan ternama. Uwais Ukasyah berpegang pada kata hati..satu hari nanti dia akan pastikan dia bukan lagi suami yang dibenci. Penjual burger juga layak untuk dicintai! 

Mampukah rumahtangga Hannah Maryam dan Uwais Ukasyah bertahan tanpa permulaan yang begitu indah? Kehadiran Fawaz pula menambahkan lagi kekeruhan rumahtangga yang berantakan.. lakonan demi lakonan dimainkan. Kemana hala tuju pernikahan mereka? atau mungkin perceraian jalan penyelesaian terbaik.


"Terima Uwais? Kau buat lawak ke apa ni? Malaslah aku nak cakap pasal dia…." Bila nama Uwais disebut, dia mula rasa kurang senang. Dia masih tidak boleh lupakan pergaduhan beberapa hari yang lalu. Pasal burger pun nak marah orang, macamlah sedap sangat burger dia tu....

"Lawak apa pulak, kan elok kalau kau mula berfikir pasal masa depan kau dengan dia? Korangkan dah jadi suami isteri...."

"Masa depan? Aku ada masa depan ke dengan lelaki macam tu? Kerja pun jual burger... masa depan apa yang dia boleh bagi kat aku, Maira?"

"Astaghfirullah.... Mengucap Hannah, tak baik kau cakap macam tu…!"

"Kau nak aku cakap macam mana lagi, Maira? Kau nak aku bersyukur dapat suami macam tu? Kau faham tak yang aku tak boleh terima cara hidup dia tu? Dia tu low class, kau tahu tak? 

Resensi saya:

Baca bab 1, 2, 3... best.. Sambung lagi 4,5,6 makin best... kisah Hannah CEO syarikat besar tiba-tiba terpaksa berkahwin dengan seorang penjual berger Uwais kerana terpaksa menurut arahan tok ayah nya. Jika tidak dia terpaksa meninggalkan syarikat yang diterajui nya... Bacalah bagaimana ego seorang perempuan yang berlagak sebagai boss di syarikat, tetapi terpaksa merendahkan ego nya bila pulang ke rumah... kelakar ada, simpati ada, sakit hati ada, perasaan cintakan Uwais pun ada...

E-man Sufi membawa kita kedalam keluarga antara 2 darjat. Si kaya yang lupa akan kehidupan 'di dunia  tidak boleh dibawa ke mana-mana', adab dan tata susila melayu, perhatian dan kasih sayang dari keluarga serta pentingnya ikatan kekeluargaan.

Membaca novel ini secara keseluruhannya, menarik, membawa kita ke alam ceria, ada kisah-kisah percintaan yang mula berputik selepas perkahwinan dan setelah kebencian. Membuatkan kita berfikir, bahawa yang tua memang mempunyai firasat tersendiri. Bagaimana tok ayah menikahkan cucu nya dengan orang yang dipilih dari segi agama, tanpa mengambil kisah datang dari keluarga yang tidak setaraf kekayaannya dengan cucunya.

Separuh pertama novel ini boleh dibaca di blurb atau penulisan2u.com. Tetapi ada sebuah cerita manis lagi yang sengaja penulis tinggalkan untuk pembeli novel. Kisah antara Fawaz dan Cikgu Batrisya yang sangat menarik (saya kira). Kelakar dan tergelak sendiri bila membacanya. Ending novel ini juga santai dan bersahaja, walaupun sebelum itu ada detik cemas, melibatkan Uwais dan Hannah. 

Apalagi.... grab this book and Read!... jangan tunggu lama-lama, asyik sold out saja. 

saya bagi **** 4/5 bintang

Umie Nadzimah - Aku Terima Nikahnya  Tajuk : Usai Aku Terima Nikahnya
Penulis: Umie Nadzimah
Penerbit: Karya Seni
Bil m/s: 
ISBN:
Harga: RM19.90

Sinopsis belakang buku:

Puteri Nur Aina, tidak pernah mengharapkan kehidupan indah di atas pernikahan terpaksanya dengan Iskandar hafiz. Baginya perkahwinan ini adalah penyelamat kepada dirinya yang derita dan dikongkong oleh keluarga angkatnya. Takdir telah menentukan mereka suami isteri telah jatuh cinta dan melalui fasa bahagia alam rumah tangga.

Namun, episod gembira cinta mereka tidak disenangi oleh beberapa pihak yang menyebabkan Iskandar Hafiz amat tertekan. Lalu keputusan yang diambilnya secara tidak sengaja telah menyebabkan Puteri Nur Aina sedih lagi terluka.

Dalam masa yang sama muncul sahabat baik Iskandar Hafiz, Megat Khalif yang telah jatuh cinta pada Puteri Nur Aina pada pandangan pertama lagi, dan sanggup berkorban apa sahaja demi melihat 'puterinya' tersenyum bahagia semula.

Dia tidak berputus asa menunggu sehingga Puteri Nur Aina dapat melupakan Iskandar Hafiz dan menerimanya dengan sepenuh hati. Malangnya, apabila Puteri Nur Aina mula menerimanya, Iskandar Hafiz kembali menagih kasih....

Puteri : "Hadirmu bagaikan seorang wira, menyelamatkan aku dari lembah sengsara, yang mengajar apa itu rasa cinta dan erti perasaan. Namun, yang seorang lagi cukup sempurna, setia mengubati lukaku, sentiasa ada saat aku memerlukan. Tanpamu aku lelah..."

Abang Is : "Kau bukannya yang pertama di hati, namun kaulah perempuan pertama aku nikahi, sehingga lidahku menjadi kelu untuk menyebut nama yang lain, menjadikan hanya dirimu perempuan terakhirku..."

Khalif : " Rasa cinta padamu tidak pernah pudar, walaupun nyawa bercerai dengan badan. Apa yang kuinginkan, hanyalah kebahagiaan dirimu, Puteriku...."

Apakah kesudahan kemelut kisah cinta mereka? Temui jawapan akhirnya dalam Usai.... Aku Terima Nikahnya
Comments
0 Comments

Tiada ulasan :

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...